Rawat Sakit Kulit Psoriasis dan Sakit Kulit lain dengan kaedah Rawatan Tradisional 2020




 Psoriasis telah dikenali sebagai penyakit "Kalanja Padai" dalam perubatan India Klasik dan merupakan masalah yang timbul akibat kepincangan unsur api iaitu "pitta" dalam badan. Terlebihnya unsur api dalam badan akan akibatkan kerekahan pada permukaan kulit yang nampak seakan-akan terbakar dan merekah sampai berdarah. Secara umumnya, seramai 3 % daripada keseluruhan populasi Malaysia mmpunyai masalah kesihatan Psoriasis ini termasuk dalam kalangan kanak-kanak. Walaupun permukaan kulit pesakit nampak kronik namun penyakit ini Tidak Berjangkit kepada orang lain.


IKUTI KISAH PENUH PESAKIT PSORIASIS YANG PERNAH MENGAMBIL RAWATAN  PADA TAHUN 2018 HINGGA SEMBUH

Jumaat, 13 Jan 2018

Hari kami pergi klinik Luqman Herbs Centre (LHC) di Bangi . Lama juga tunggu giliran sbb ramai jugak patient sakit kulit kt sana. Sembang2 dgn dorg..ad yg dtg dr Johor.. Dtg dr Perak.. Dtg dr Melaka.. Kebanyakan smua yg dah mmg patient LHC yg dtg utk follow up..semua cerita pgalaman masing2 dan feedback semua positive dan Alhamdulillah itu lagi meyakinkan kami utk cuba dgn rawatan LHC dimana ia memang 100% berasaskan herba semata2 dan bukannya seperti ubat hosp @ klinik swasta yg lain yg kebanyakannya megandungi steroid.. Sampai je turn kami jumpe Dr Luqman.. Kami pun masuk.. Dengan mak abah yna pun masuk sekali sbb semua nak dgr penerangan drpd Doctor.. 1st Dr Luqman tengok je die dah tahu husb sakit psoriasis tanpa perlu tanya apa2 sbb dia dah kenal simptom2nya sbb memang itu kepakaran klinik LHC ni iaitu merawat sakit kulit spt Eczema.. Psoriasis.. Sopak..dan sebagainye.. Ini set ubat yang husb yna dpt utk bulan pertama..Harga dlm RM 420.. Utk bulan kedua nanti..Doc kata boleh beli by pos je dan tak perlu ke klinik lagi.. Terima kasih pd mak abah yana yg tlg bawak kami pergi sini sbb husb tak larat nak drive dgn keadaan die yg mcmtu..




Yang ini keadaan kulit husb selepas stop mengambil ubat drpd Klinik A yg yna cerita kt post ats tadi. Masa ni belum makan ubat LHC lagi.. Bintik2 merah makin naik banyak dan banyak .. Mmg dia tak selesa sgt..dari satu tempat ke tempat yg lain.. Tgk mcm chicken pox pun ye kan.. Tp bukan.. Inilah PSORIASIS.. Dr Luqman beritahu yg penghidap psoriasis kena pantang makan 5 makanan ni
1. Ayam 
2. Ikan masin
3. Ikan bilis
4. Terung
5. Bendi


Mmg husb tak makan semua2 pantang ni dah. Die lebih banyak makan ikan dan daging.. Makan daging, husb rasi boleh makan..mcm ada jugak sesetengah patient pso yg alah pada daging..jd tgk pd ketahanan individu masing2..







Januari 2018 selepas 2 minggu pengambilan ubat LHC - mmg nampak penuh satu badan kan. Ini semua kesan drpd ubat steroid yg husb pernah ambil drpd klinik A dan juga injection yg diambil kt klinik A yg myebabkan psoriasis keluar semua utk di detoxkan.. Ramai yg salah anggap bila tengok husb yna makin teruk bila makan ubat LHC.. Bukan ubat LHC yg myebabkan nya.. TAPI Itu semua disebabkan steroid yg ada dlm bdn husb berlawan dgn ubat LHC utk menyembuhkan sakit psoriasis ni..








Febuari 2018 - Masuk bulan ke 2 ambil ubat LHC, keadaan husb makin kronik..proses detox semakin kuat.. Bila Dr Luqman cek balik dan siasat..rupanya injection yg diberi pada husb yna oleh Klinik A tu.. Merupakan injection yg mempunyai kadar dos steroid yg tinggi.. Lebih kurang mcmtu la sbb yna nak explain bahasa doctor sgt Mana nak reti 😅sebab tu husb yna jadi kronik mcmtu.. Proses detox memang memeritkan.. Kulit2 luka pecah tegang terkoyak gelupas kering gatal merengas pedih semua ada.. Time ni husb nak mandi sendiri pun dah tak kuat..dah tak larat..semua benda dia nak buat kena ada bantuan.. semua tempat mana yang ada kulit semua menggelupas termasuk bahagian alat sulit.. Yana yang akan mandikan dan lapkan dia hari2 dan kena sentiasa sapu minyak khas drpd LHC utk bagi kulit husb lembap sentiasa..sbb kalau kulitnya kering memang akan terkoyak kalau die bergerak..bab dia tidur malam.. Memang dia tak pernah lena tidur. Sebab lagi malam..lagi la tak selesa..kadang panas dia rasa dalam badan.. terasa pedihnya sakitnye Ya Allah kulit2 kat seluruh badannya tu.. 



Kaki husb sampai bengkak2 disebabkan steroid withdrawal syndrome 😭 time ni memang tengok kaki die hitam macam nak meletup je sbb mmg bengkak dan kulit pecah2.. Tanya kat Cik Suha (Perawat Naturopaty LHC) yg incharge utk follow up dan rawat suami yna..dia kata ini semua disebabkan steroid dalam badan.. Jadi proses detox sgt kuat dan kronik. Husb sendiri pun mmg tak kuat dh dah die rasa nak hadap proses detox tu.. Dgn kulit berbau mcm bangkai..busuk..keluar air2 dr celah2 kulit yg pecah.. Masa ni yg dtg2 melawat tgk husb yna kebanyakan semua suruh husb pergi hospital terus sbb mereka tgk husb yna dh mcm mayat hidup terbaring je tak boleh buat apa2.. Mmg yna pun jd sgt down dan stress.. Yela..satu sbb nye yna terkejut lagi yg husb kena sakit kulit kronik dan masih biasakn diri utk jaga dan uruskan die 24jam.. Dgn urus husb.. Anak..bisnes bakery yna lagi..mmg sgt2 menguji mental dan emosi yna..hari2 menangis malam sebelum tidur sebab penat yang teramat dan rasa tekanan.. Kesabaran tu memang kena ada pd tahap paling infinity.. Wlupun kadang2 hilang sabar dahh 😅 sbb rasa letih penat teramat sgt.. Memang masa husb sakit awal2 ni yna tak pernah up FB tentang husb yna sakit sbb yna sendiri taknak stress dengan soalan2 drpd org2 y tanya nanti sbb belum bersedia nak hadap keadaan tu... Selalu yna update dekat status whatsapp dan kenalan2 yg rapat je tahu husb yana sakit.. 


Proses pengelupasan kulit..ganti kulit tapak kaki yg baru. Time ni bgkak kaki husb dan surut sikit. Alhamdulillah..

















Bila kulit2 tu menegang dan pecah..habiss berdarah.. Jd mmg kena selalu letak minyak untuk lembapkan..Yana selalu sapu kat Husb minyak khas red neem oil drpd LHC dicampurkan dengan olive oil utk bagi lembapan yang lama drpd pki minyak2 biasa..proses detox masih lagi kuat masa ni..















Kulit2 husband yg jatuh gugur setiap hari setiap saat.. Kalau kumpul2.. Memang boleh dapat 2 guni baja.. Memang sangat2 lah byk.. Dah jd rutin harian untuk sentiasa kemaskan tempat tidur die..tukar lapik setiap masa lepas mandi..dan makan pun kena suapkan sentiasa setiap waktu makan sbb die tak boleh nak angkt gerak tangan die utk suap makan sbb kulit2 menegang dekat anggota bdn.. Kadang2 bila dia rasa kuat baru die makan sndri..





Masa ni 1st time Dr Luqman dtg ke rumah utk bg semangat pada suami yna supaya kuat utk lalui proses2 detox ni dan Dr Luqman ckp kena yakin dan tawakal bserah pd Allah..inshaAllah ramai dah sembuh..Kebetulan time Dr Luqman dtg..boss (yg duduk di kerusi, lelaki dan perempuan) tempat husb kerja pun dtg rumah utk melawat kdaan husb yna.. Sbb husb yna mmg dah cuti kerja semenjak die start makan ubat LHC.. Jadi..Dr Luqman explain everything dkt boss husb tentang sakit psoriasis.. Tentang kenapa husb tak ambil rawatan hosp dan brapa lama masa diperlukan utk sembuh..spt yg Dr Luqman ckp kebanyakannye makan masa 6-8 bulan.. 




Kawan2 husb pun dtg melawat..ada juga lagi kwn2 yg lain dtg..tp tak sempat la nak ambil gambar dorg 😅 terima kasih sgt2 semua yg dtg melawat dan yg bertanyakan khabar suami yna selama dia sakit haritu..dan terima kasih juga di ats bantuan2 yg diberikan..Hanya Allah saja yg mampu membalas jasa kalian smua.. Aaminn..





Mac 2018 - Masuk bulan ke 3.. Proses detox dah nampak sedikit kurg wlupun husb masih belum boleh bgn dan bjlan sndri..hari2 yg dilalui..husb selalu tanya bila nak sembuh..bila nak baik..bila nak sihat.. Soalan2 tu kerap.ditanya.. Yna selalu ckp akan sembuh bila smpai masanye..Doctor sndri ckp yg makan masa 6 ke 8 bulan..tp masuk bulan ke 3 je die dah rasa tak kuat nak hadap semua tu..smpi die rasa nak serah diri kt hosp.. Tp.yna salu yakinkan die percaya pd Allah..ad sbb knp kita ambik rawatan LHC dan kita kena tawakal kepdaNya.. 

Masa ni kali ke dua Dr Luqman dtg melawat husb yana..Dr Luqman dtg tlg sapukan minyak kt bdn husb dan bg husb kuat semangat utk terus lawan sakit ni.. Cik Suha dan isteri Dr Luqman pun ikut dtg.. Husb rasa okay dan lega sikit bila die dpt jumpe doctor depan2 😅 suka la die dpt tanya mcm2 dan puaskan hati dgn soalan dlm kepala die tu knp jd cmni..knp jd cmtu.. Tp proses detox masih lg brlaku dan husb masih tak kuat nak buat apa2 sndri.. 









April 2018 - time ni otw nak pergi Kajang. Kami decide nak ambil rawatan in house treatment oleh LHC. Rawatan in house ni.. utk mempercepatkan proses detox supaya kulit2 tu smua cpt turun dan inshaAllah proses utk sembuh lg cepat..sbb husb dah tak tahan rasa lama sgt 3 bulan die terbaring je..time ni husb fikir nak sembuh je..die tak fikir lain dah..sbb die nak cpt sihat.. Yna drive smpi puncak alam then dr puncak alam abg dan kak ipar tlg hantar bwk pg Kajang  TQ kak ipar dan abg ipar 💕 warded selama 10 hari..








April 2018 - keadaan husb semasa dalam.in house treatment. Yna pun ikut stay sekali teman husb sbb husb nak kena ad org teman die.. Die rasa tak kuat sorg2.. Bwk jugak la skali dak kecik zafran tu ha 😂mana boleh tinggal die tu.. Makan minum husb semua Cik Suha yg sediakan dan rawatan semua mmg dah ad schedule dia drpd pagi sampai malam.. Nmpk extreme lagi kdaan husb bila masuk in house ni sbb kesan2 ubat makan herba.. Ubat sapu herba tu kat husb.. Nampak kesannye kuat.. Sbb nak bg cpt sembuh kan.. Jd detox tu lg kuat.. Dan cepat..








Kesian dia sampai tertidur kepenatan melayan sakit2 badan dan sakit2 kulit tu.. Memang perit tgknye.. Yna yg tengok hari2 pun nangis.. Inikan pula yg melaluinya..tp sbb husb lelaki..so die susah skit la nak menangis 😅 syg always love you byy dunia akhirat inshaAllah aamin ya rabbal alamin 










26 April 2018 - His birthday turns 28 🎂 balik je drpd kajang, sampai rumah mak...terkejut tgk ada suprise.. Die happy wlupun dlm keadaan sakit2.. 😍terima kasih mak abah yg byk sgt2 tlg jaga zakwan selama die sakit haritu.. Sbb wlupun yna jaga husb.. Bisnes yna tetap jalan mcm biasa..cuma kurg ambil order sbb lebih fokus kt husb.. Terima kasih juga kpd keluarga belah suami y byk sgt2 juga membantu dr segi kewangan dan juga keperluan.. Semoga Allah melindungi kalian semua.. 



Happy birthday syg.. Smoga by terus kuat utk tempuh proses detox ni dan syg akan sentiasa disisi by sehingga nafas syg yg terakhir.. Alhamdulillah skrg (dec 2018) by dah sembuh sepenunya..







Selepas 2 minggu in house treatment April 2018 - Alhamdulillah syukur pd Mu Ya Allah..kulit2 semakin berkurangan dan semakin nmpk licin..wlupun masih ada lagi tp mmg nampak sgt jauh beza drpd bulan pertama sehingga kini.. Dan husb pun dah boleh bangun sendiri.. Dah boleh utk bgerak tnpa bantuan..minyak masih kena sapu sentiasa utk melembutkan kulit dan memudahkan pregerakan dia nak bergerak..Alhamdulillah Ya Allah.. 










May 2018 - Alhamdulillah kulit2 husb semakin licin dan semakin nampak perubahannya.. Time ni pun husb dah rasa lega sgt sbb dia dpt bgun dan bergerak sendiri tanpa bantuan.. Dia pun dah takde tanya bila nak sembuh bila nak baik sbb dia sndri dah nampk perubahnnya drpd bulan pertama td...Bersyukur sgt2 pd Mu Ya Allah ats kesembuhan ini dan smoga by akan terus sembuh sepenuhnya...











June 2018 - 9hb 06 18 Date pertama kami dan selfie pertama kami setelah 5 bulan husb tak keluar rumah dan bergambar 😂 Alhamdulillah.. Hanya Allah yg tahu perasaan kami masa ni..bsyukur pd Allah sentiasa kami ucapkan sbb kami sndri pun tak sangka yg husb akan sembuh.. Time ni bulan puasa.. Kami baru balik drpd bazar dan lepak taman..husb pun dah boleh drive sendiri kalau jalan dekat2  Alhamdulillah Ya Allah..










Raya June 2018 - Alhamdulillah tahun ni kami dpt raya sama2 lagi dan bsyukur sgt2 pd Allah kerana beri kami peluang utk raya sama2 lagi.. Masa husb sakit .. Mmg dah fikir macam2.. Adakah husb akan sembuh.. Adakah dia akan terlantar lagi .. Allah je yg tahu hari2 yg yana lalui sepanjang jaga husb sakit.. Mcm2 peraasan ada.. Kuat dgn tidak je.. Sampai kadang2 rasa nak give up nak putus asa sbb rasadah tak kuat tak larat sangat.. Alhamdulillah keluarga dan rakan2 yg bykkk sgt bg smgt pd yna utk terus kuat dan yg byk mendoakan keadaan husb utk terus sembuh.. Syukran Ya Allah..





JULY 2018 - 05 07 2018, hari pertama husb memulakan kerja  sbb dia dah rasa boleh kerja dan rasa dah kuat utk kerja.. Alhamdulillah Allah beri peluang utk suami mencari rezeki lagi utk kami sekeluarga.. Masa dia sakit tu. Macam2 dia fikir sbb dia ketua keluarga. . Of course banyak benda dalam fikiran dia..dia risau terlantar selamanya..risau takkan sembuh.. Risau mcmana anak isteri dia ni nnt.. Bila dia risau.. Mmg pso nye pun naik banyak .. Yna selalu cakap kt dia jgn pkir hal2 tu dulu..pkir dulu utk diri nak sembuh sbb bila fkir macam2 .. Dia akan stress.. InshAllah rezeki sentiasa ada..wlupun sikit atau banyak tetap rezeki..dia makin sembuh pun rezeki drpd Allah..syg akan tetap susah senang dgn byy sama2.. Jadi jangan risau hal2 yang tak penting..fikir dulu diri utk sembuh.. Alhamdulillah Allah beri kesembuhan utk dia dan dia boleh mulakan kerja bulan 7 tadi setelah 6 bulan cuti sakit..




AUGUST 2018 - husb pun dah boleh keluar mcm biasa mcmana dia sihat sebelum ni..kalau tak sebelum ni dia nak keluar rumah pun takde self confident sbb keadaan kulit2 dia yang macamtu..Alhamdulillah semoga terus sihat sayang... We all love you 













AUGUST 2018 - 04 08 2018, Kami pergi klinik LHC di Bangi utk berjumpa dgn Dr Luqman  gambar husb ada di dinding klinik sbg testimoni pesakit psoriasis kronik yg dah sembuh.. 



Inilah Dr Luqman pengasas kpd Luqman Herbs Centre . Terima kasih Dr Luqman kerana merupakan satu2nya klinik di dunia yg mempunyai rawatan utk MENYEMBUHKAN PSORIASIS dan bukan hanya mengawal sakit itu sahaja.. Hanya Allah yg mampu membalas jasa Dr dan semua team LHC..dan terima kasih tidak terhingga juga kepada Anak Dr Luqman,Rtn Suha Seri Luqman yang selama ni sentiasa ada utk kami.. Apa2 soalan semua kami tanya kat dia.. Dia juga yang sentiasa follow up keadaan suami yana.. Kami wasap tak kira waktu utk tanya itu ini..dia akn reply sentiasa wlupun soalan yg kami tu soalan yg sama je 😅 kalau tak sempat reply..dia akan suruh klinik call.. Sbb mmg perlu sgt2 utk tanya mcm2 ..sbb kita duk rumah..rawat kat rumah..kalau kat hospital tu lain sbb doctor misi semua ada depan mata nak tanya.. Thank you so much Cik Suha.. You know we both love you ♥️ Hanya Allah yang mampu membalas jasa dan kebaikan LHC dan semoga LHC terus bjaya utk sembuhkan lebih ramai pesakit yg memerlukan rawatan yg sebenarnya.. Aamin ya rabbal alamin..



21st August 2018 - our 3rd anniversary..Alhamdulillah..dugaan yg paling memberi kesan pd kami adalah tahun ke 3 ini.. Apabila husb disahkan menghidap sakit psoriasis.. Time tu psoriasis pun kami taktau apa sbb tak pernah dengar..lagi menyedihkan bila dpt tahu yg psoriasis ni takde ubat masa pergi klinik A yg kami tanya dan juga pergi hosp Sungai Buloh .. Semua ckp kena bergantung pd ubat steroid je sepenuhnya.. Sbb psoriasis hanya boleh dikawal.. Akan tetapi Allah itu Maha Besar.. Dia yang mengetahui segala yg terbaik utk umatnya.. Buktinya..suami yna dah sembuh sepenuhnya ats izin Allah dan juga atas rawatan dan ikhtiar selama ini dgn Luqman Herbs Centre.. InshaAllah jika kita usaha ke arah yg baik.. Allah akan permudahkan.. Selamat ulang tahun syg. Semoga by akan terus sihat selalu dan sentiasa dilindungi Allah.. Muka dia happy dpt suprise drpd yana heee love you 💕



DEC 2018 - Alhamdulilah alhamdulillah syukur pd Mu Ya Allah. Ni gambar husb yna terkini masa bulan 12 ni.. Bahagian kaki je tak sempat ambil..nanti yana akan update dekat comment bawah ni gambar bahagian kaki.. Parut2 pun dah pudar.. Kulit2 gelupas mmg dah clear langsung tak ada Alhamdulillah.. Kulit dia pun semakin flawlwess kalah yana 😂 husband pun memang dah takde ambil ubat sbb dah sembuh sepenuhnya.. Syukur pd Mu Ya Allah ats kesembuhan ini..Engkau yang memberikan dugaan ini..dan Engkau jualah yg menyembuhkan nya ats izin drMu..
Terbukti tidak semestinya kita perlu bergantung pada steroid dan ubat hospital untuk sembuh..ada lagi cara lain dan terbukti ubat Luqman Herbs Centre boleh menyembuhkan psoriasis..cuma kita sabar atau tidak saja untuk melalui proses detox penyakit itu..sbb kalau tak detox.. Macam mana penyakit nak keluar kan.. Nak seribu daya..tak nak seribu dalih..sendiri boleh fikir mana yang terbaik untuk diri kita.. 



Dec 2018 - Tahun yg sgt2 bermakna dan byk yg kita dah lalui sama2.. Alhamdulilah dia dah sembuh sepenuhnya drpd psoriasis kronik yang dihidapi..semoga kita terus kuat untuk menempuh dugaan yg mendatang..dan terus tabah...nanti kalau andai kata sayang sakit macam byy..sayang harap byy akan jaga syg mcm mana syg jaga by...semoga keluarga kita sentiasa dilindungi Allah dan syg harap by takkan sakit lagi macamtu sebab syg tak tahu sayang akan kuat atau tidak untuk menghadapinya sekali lagi..cukuplah 6 bulan pun dah terasa lama untuk melaluinya.. Terima kasih sebab kuat untuk sembuh untuk syg dan zafran..syg tahu perit pedih sakit semua yang byy lalui selama byy sakit.. Kalau sayang kena..tak tahu syg akan kuat atau tak macam byy 😭 semoga Allah berkati keluarga kita dan terima kasih pd keluarga yana dan keluarga belah suami yg byk sgt2 membantu dr segi macam2 perkara.. Dan juga terima kasih pd kawan2 yg sentiasa mendoakan kesembuhan suami yana... Kepada Luqman Herbs Centre..yang sentiasa dihati kami.. kami takkan pernah lupa segala kebaikan dan jasa team LHC untuk menyembuhkan suami yana..Hanya Allah yg mampu membalas nya dan teruskan untuk merawat lebih ramai pesakit seperti suami yana.. TERIMA KASIH UNTUK SEGALANYA ♥️


Sekian kisah drpd saya tentang suami yg menghidap sakit psoriasis yang kronik. Jika ada pesakit diluar sana yg masih mencari rawatan untuk psoriasis..boleh cuba ikhtiar dgn Luqman Herbs Centre. InshaAllah akan sembuh dgn izin drpdNya.. 



Kami dari Luqman Herbs Centre merakamkan jutaan terima kasih kepada Puan Lyana MerahJambu (Isteri Pesakit dan Baker Brownies Sedap) kerana telah menjadi semangat kepada pesakit untuk pulih. Selain itu, kerjasama beliau untuk memupuk kesedaran terhadap pesakit psoriasis di Malaysia bahawa penyakit ini boleh dirawat sangatlah kami sanjungi.


                 **Tempoh Rawatan adalah Berbeza ikut individu**

Ms.Suha Seri Luqman bersama Ayahnya NDoc Luqman

About Vaidya NDoc Luqman:-
Practising since 1990, Vaidya NDoc. Luqman (Phd.) is the founder of Luqman Herbs Centre. He is the grandson of the famous Manangkudi Vaidya Alagar in South India.
Studied ancient Indian medicine from childhood from his late father and then in Manangkudi India under the direct guidance of his grandfather; Manangkudi Vaidya Alagar before he further the ancient Indian medicine study of Ayurvedic and Homeopathy in Kollimalai, India.
After completing his studies, Vaidya Luqman (Phd.) established his own Ayurvedic practice in his hometown at Balik Pulau, Penang, Malaysia in 1990 and was very well known not only by locals but also by foreigners around the world.
Vaidya NDoc. Luqman (Phd.) then moved to Selangor in 2005 and established Luqman Herbs Centre where he is still practicing till today.

LUQMAN HERBS CENTRE  merupakan pusat kesihatan komplementari

Pusat kesihatan kami terletak di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor.
Maklumat lanjut tentang pusat kesihatan kami, sila ke FB Page Luqman Herbs Centre:-
Hubungi:
Tel : 03 89280715 / 012 9160037 (Pusat Rawatan) - Appoinmen
 DISCLAIMER 
"Tempoh rawatan minima setiap pesakit adalah minima 6 bulan. Tahap keberkesanan rawatan terhadap pesakit dapat dilihat dalam tempoh ini. Pesakit wajib mendapatkan Nasihat Pakar di Hospital Kerajaan atau swasta sebelum mengambil keputusan untuk mencuba rawatan tradisional dan komplementari untuk mengelakkan masalah kesihatan lain yang memerlukan intervensi segera. Selain daripada itu, pesakit yang ingin dapatkan rawatan WAJIB menjalani ujian Fungsi Buah Pinggang dan Hati (Liver Function Test) di luar untuk rujukan dan pengetahuan pesakit itu sendiri berkaitan kesihatan organ dalaman terkini sebelum ambil rawatan Tradisional."

0 Comments